Již 20. ročník Jarních porcelánových slavností se konal po celý prodloužený víkend před Grandhotelem Pupp a podle hrubých odhadů přilákal více než 20 000 návštěvníků. Další 2 000 diváků si prohlédly současnou produkci společnosti Thun ve Slavnostním sále Grandhotelu Pupp v rámci výstavy Prostřené stoly. Nechyběly ani prodejní stánky a Porcelánová školička pro děti.

„Porcelán a sklo jsou artikly, které se po dlouhá staletí vyváží do celého světa a právem se pyšní označením "typický produkt Karlovarského kraje“. Těší mě proto, že se výrobci zvučných značek spojili a vytvořili turistický produkt „Po stopách tradice“, který propojuje provozy Jan Becher Muzeum, sklárny Moser a porcelánové manufaktury Thun,“ říká Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Zahájení lázeňské sezony začalo už v pátek večer slavnostním otevřením zrekonstruovaného Národního domu, který se tak poprvé zpřístupnil veřejnosti. Na jeho fasádě se promítal videomapping na téma vody, pramenů a historie Karlových Varů, který během dvou hodin zhlédlo několik set diváků. Celé slavnostní zahájení včetně historického průvodu se neslo v duchu 700. výročí narození Karla IV., které Česká republika oslaví v příštím roce. Tradičního svěcení minerálních pramenů se ujal papežský nuncius Giuseppe Leanza, na zahájení dorazila i řada významných hostů z domova i zahraničí včetně velvyslanců několika zemí.

Návštěvníci mohli navštívit také doprovodný program, jehož součástí byl i Food festival. Ten agentura CzechTourism podpořila v rámci projektu Czech Specials. Ochutnávka jídel a nápojů z vyhlášených restaurací a barů nebo soutěž v burgrování přilákala do hotelu Thermalu vysoký počet návštěvníků.
Karlovarský kraj se dlouhodobě řadí mezi nejnavštěvovanější turistické regiony hned po Praze. V roce 2014 region navštívilo více než 524 000 tisíc zahraničních návštěvníků.

Více informací:
Mgr. Martina Fišerová