Tradiční a nejprestižnější soutěž Světové asociace kuchařů (WACS) se po dvojitém přesunutí termínu uskuteční na přelomu května a června 2022 v Abu Dhabi. Asociace kuchařů a cukrářů je aktivním členem WACS dlouhá léta. Na soutěž se zástupci České republiky vydávají s podporou projektu Czech Specials, který budou na soutěži reprezentovat.
Vysíláme na Global Chefs Challenge dva šéfkuchaře
Global Chefs Challenge je soutěž pro šéfkuchaře z celého světa. Účastní se jí vždy zástupce z každé země v kategorii junior a dospělý. Každý šéfkuchař si přiveze svého pomocníka, který s ním bude připravovat celé menu.
V květnu se v Abu Dhabi sejde 20 šéfkuchařů z 20 států světa. Ti museli projít semifinálovými koly. V juniorské kategorii bude bojovat 10 šéfkuchařů. I junioři si museli své místo vybojovat v semifinálových kolech. Součástí Global Chefs Challenge je i souboj cukrářů (v této kategorii své zástupce nemáme).
„Náš zástupce v dospělé kategorii Jan Horký (kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR) nemusel díky skvělému umístění Národního týmu na Světovém poháru v Lucembursku (8. místo ze 40 týmů) do semifinálového kola a postoupil přímo“, říká Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
Honzovi bude pomáhat Magdalena Murínová. Magda je členkou Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
Co se bude vařit?
Připravuje se čtyřchodové menu pro 12 osob. Jsou stanovené konkrétní povinné suroviny (například halibut). Šéfkuchaři mají za úkol připravit veganský předkrm. Je to výzva, protože nemohou využít žádné živočišné produkty.
Menu Jana Horkého:
Vegan předkrm
Terina z fava fazolí, pyré z fava fazolí s wasabi, ředkev pošírovaná v kokosovém mléce, černá čočka a ředkev
Rybí předkrm
Halibut, omáčka z čedaru, bramborová sláma, humrová omáčka, sépiový kuskus, humr, pyré z červené řepy
Hlavní chod
Telecí svíčková, lanýž, espuma s foie gras, smažený telecí brzlík, kaštanové pyré, pyré z červené řepy
Dezert
Čokoládový mousse s malinami, nugát, espuma z klementinek, jogurtová zmrzlina s malinami
Za juniory bude Českou republiku reprezentovat Vojtěch Petržela. Vojta je nejen Kuchařem roku, ale i členem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Je dokonce vítězem Světového poháru v Lucembursku v carvingu. Vojta si musel svoji účast vybojovat v evropském kole v italském Rimini. Uspěl tam skvěle a chystá se do Abu Dhabi. Junioři připravují tříchodové menu pro 4 osoby.
Menu Vojtěcha Petržely
Předkrm
Halibut v ovčím mléce, kapusta se špekem, omáčka s bergamotem, kaviár, okurka
Hlavní chod
Telecí svíčková s třešněmi, telecí krk s rozinkami v kyselém jablku s bezem, koláček z topinambur, hub a pórku se svatojánskými ořechy, smržová omáčka s telecím brzlíkem
Dezert
Mléčná čokoláda 46 %, rakytník, černý čaj a mandarinka
Držíme palce!
Global Chefs Challenge je soutěž pro šéfkuchaře z celého světa. Účastní se jí vždy zástupce z každé země v kategorii junior a dospělý. Každý šéfkuchař si přiveze svého pomocníka, který s ním bude připravovat celé menu.
V květnu se v Abu Dhabi sejde 20 šéfkuchařů z 20 států světa. Ti museli projít semifinálovými koly. V juniorské kategorii bude bojovat 10 šéfkuchařů. I junioři si museli své místo vybojovat v semifinálových kolech. Součástí Global Chefs Challenge je i souboj cukrářů (v této kategorii své zástupce nemáme).
„Náš zástupce v dospělé kategorii Jan Horký (kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR) nemusel díky skvělému umístění Národního týmu na Světovém poháru v Lucembursku (8. místo ze 40 týmů) do semifinálového kola a postoupil přímo“, říká Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
Honzovi bude pomáhat Magdalena Murínová. Magda je členkou Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
Co se bude vařit?
Připravuje se čtyřchodové menu pro 12 osob. Jsou stanovené konkrétní povinné suroviny (například halibut). Šéfkuchaři mají za úkol připravit veganský předkrm. Je to výzva, protože nemohou využít žádné živočišné produkty.
Menu Jana Horkého:
Vegan předkrm
Terina z fava fazolí, pyré z fava fazolí s wasabi, ředkev pošírovaná v kokosovém mléce, černá čočka a ředkev
Rybí předkrm
Halibut, omáčka z čedaru, bramborová sláma, humrová omáčka, sépiový kuskus, humr, pyré z červené řepy
Hlavní chod
Telecí svíčková, lanýž, espuma s foie gras, smažený telecí brzlík, kaštanové pyré, pyré z červené řepy
Dezert
Čokoládový mousse s malinami, nugát, espuma z klementinek, jogurtová zmrzlina s malinami
Za juniory bude Českou republiku reprezentovat Vojtěch Petržela. Vojta je nejen Kuchařem roku, ale i členem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Je dokonce vítězem Světového poháru v Lucembursku v carvingu. Vojta si musel svoji účast vybojovat v evropském kole v italském Rimini. Uspěl tam skvěle a chystá se do Abu Dhabi. Junioři připravují tříchodové menu pro 4 osoby.
Menu Vojtěcha Petržely
Předkrm
Halibut v ovčím mléce, kapusta se špekem, omáčka s bergamotem, kaviár, okurka
Hlavní chod
Telecí svíčková s třešněmi, telecí krk s rozinkami v kyselém jablku s bezem, koláček z topinambur, hub a pórku se svatojánskými ořechy, smržová omáčka s telecím brzlíkem
Dezert
Mléčná čokoláda 46 %, rakytník, černý čaj a mandarinka
Držíme palce!