Gastronomie jako součást národní identity
Česká kuchyně i gastronomická scéna se za poslední roky výrazně posunuly. Nejde už jen o tradiční pokrmy, ale o stále rozmanitější nabídku, která zaujme domácí i zahraniční návštěvníky.
„Tuzemská kuchyně má velký potenciál a postupně si buduje stále silnější jméno i v zahraničí. České podniky čerpají z tradice, ale přitom sledují světové trendy, kladou důraz na kvalitu, lokální suroviny a autenticitu. Vycházejí z místních tradic a surovin. Gastronomie je nejen součástí cestovního ruchu, ale také důležitým prvkem identity každé země. Kvalitní jídlo, světoznámé pivo, skvělé víno nebo úspěchy našich kuchařů a cukrářů v zahraničí ukazují, že máme v tomto směru světu co nabídnout a v mnoha městech dnes najdeme podniky, které s přehledem mohou konkurovat těm evropským,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller.
Rettigová jako inspirace napříč institucemi
Výročí 240 let od narození a 180 let od úmrtí Magdaleny Dobromily Rettigové letos nabízí skvělou příležitost propojit současné gastro projekty s historickým odkazem. V tomto ohledu určitě stojí za zmínku například gastronomické slavnosti v Litomyšli, kde Rettigová strávila závěr svého života. Na akci, která probíhá v tomto městě každoročně koncem května, se i letos představili špičkoví šéfkuchaři, studenti gastronomických oborů, restauratéři i amatéři a nabídli návštěvníkům ochutnávky celé řady skvělých jídel. Nedílnou součástí byly i kuchařské soutěže, například o nejlepší bábovku, rajskou omáčku nebo vepřovou panenku.
Tím to ale nekončí. Královnu českých kuchařek si připomíná prostřednictvím expozice i Regionální muzeum v Litomyšli.
„K letošním výročím Rettigové jsme v muzeu připravili nové video z jejího života, jehož premiéra se uskutečnila právě zde v Bratislavě. A návštěvníky jistě zaujme informace, že Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové byla ve své době nejvydávanější knihou hned po Bibli,“ doplňuje kurátorka výstavy Hana Klimešová.
Czech Specials, Michelin i umění na talíři
Propagace kulinářské kultury a podpora kvalitních restaurací patří mezi jednu ze strategických priorit agentury CzechTourism. Mimo jiné podporuje restaurace, cukrárny a další gastronomická zařízení, která nabízejí poctivou českou kuchyni a tradiční české zákusky v odpovídající kvalitě, v rámci projektu Czech Specials. Jde o společnou aktivitu české centrály cestovního ruchu a Asociace kuchařů a cukrářů, kterou účastníkům setkání v Bratislavě představila za CzechTourism Lenka Nováková. Přiblížila mimo jiné podmínky, za jakých zájemci mohou získat certifikaci a dotkla se i tříleté spolupráce se společností Michelin, jež se letos rozběhla. Michelin každý rok sestaví elektronickou podobu průvodce s výběrem nejlepších tuzemských restaurací a bude spravovat a aktualizovat českou sekci na webu guide.michelin.com.
„Nároky návštěvníků na zážitky při cestování neustále rostou a dobré jídlo, příjemná atmosféra a profesionální a milá obsluha přispívají k celkovému dojmu, jaký si z cest odnášíme. Proto je důležité podporovat dobré jméno české kuchyně v zahraničí a přiblížit ji zahraničním turistům,“ doplňuje ředitelka Zahraničního zastoupení CzechTourism na Slovensku Nora Gill.
Kuchyně jako kulturní dědictví
Pozornost novinářů upoutala také výstava O umění kuchařském, kterou připravila historička Petra Kubíčková z Vědecké knihovny v Olomouci a na Slovensko ji přivezlo tamní zahraniční zastoupení CzechTourism. Výstava představila dobové kuchařské knihy jako pramen každodennosti, historických souvislostí i proměn v receptech. Autorka výstavy pozvala přítomné i na vernisáž v Sále Českého domu, která se uskutečnila ve stejný den. Ta zaujala natolik, že se stala součástí programu Noci muzeí a galerií a také prestižního literárního festivalu BRaK, který se koná vždy poslední květnový víkend v Bratislavě. Celé léto si budou moci výstavu prohlédnout návštěvníci v Městské knihovně Piešťany, na podzim se plánuje její uvedení na Dnech české kultury v Košicích.
„Vědecká knihovna v Olomouci pořádá řadu autorských výstav představujících její bohatý a cenný fond. Kuchařské výtisky nejsou jen sbírkami receptů, jsou kronikou každodennosti, odrazem kulturních hodnot i proměn životního stylu napříč staletími," zdůrazňuje ředitelka VKOL Iveta Ťulpíková, která zároveň představila zrekonstruovaný Červený kostel, který je součástí knihovny a jejím novým kulturním prostorem.
Když se divadlo vaří
Do prezentace české kuchyně se zapojilo i Jihočeské divadlo s interaktivním představením Jak nakrmit diktátora, kde se na jevišti skutečně vaří. Adaptace knihy polského novináře Witolda Szabłowského přibližuje výpovědi osobních kuchařů slavných diktátorů. Ti museli nejen napodobovat recepty matek svých pánů, ale často také krotit jejich nálady – protože sytý vládce dělal smířlivější rozhodnutí než hladový. Na roli kuchařů se účinkující připravovali na kuchařském kurzu v českobudějovickém bistru Na lžíci.
Závěr s chutí
Na závěr ochutnali hosté gastronomické kreace šéfkuchaře Jana Malého z restaurace PERK v Šumperku – originální tvarůžkový mousse s meruňkovým džemem a praženou pohankou. Výrazná chuť, lokální suroviny a moderní provedení byly tou nejlepší tečkou za prezentací, která ukázala, jak bohatá a chutná je česká kultura.
Slovenské zastoupení CzechTourismu se tématu gastronomie letos věnuje i více. Mimo jiné připravilo novinářské cesty na gastro slavnosti do Litomyšle a na festival Pojez fest v Moravskoslezském kraji.