Stockholm se nadchl pro české víno, gastronomii i tradice

Stockholm se nadchl pro české víno, gastronomii i tradice

DomůAktualityStockholm se nadchl pro české víno, gastronomii i tradice
Stockholm se na několik dní stal centrem české kultury, gastronomie a vína. Zahraniční zastoupení CzechTourism pro Skandinávii a Finsko zakončilo svou letošní sérii aktivit zaměřených na propagaci českých vinařských tradic a gastronomie dvěma výjimečnými akcemi s názvem „Unexpected Czech Treasures“, které proběhly ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR ve Stockholmu, Národním vinařským centrem ve Valticích a Centrálou cestovního ruchu jižní Moravy.
Představení jižní Moravy a degustace českých vín
Akce přilákala zástupce z řad cestovních kanceláří, novinářů a influencerů. Lina Skandevall, známá švédská influencerka a moderátorka, představila jižní Moravu a město Brno skrze své osobní zážitky z červnového press tripu. Zástupkyně Jihomoravské centrály cestovního ruchu, Simona Szemla, doplnila prezentaci o důležitá fakta a regionální zajímavosti, a připravila ochutnávku tradičních produktů jižní Moravy. Večer však nebyl jen o gastronomii. Tanečník Národního divadla v Brně, Adam Baštář, přivezl kousek moravské lidové kultury v podobě verbuňku, což bylo nečekané překvapení pro všechny hosty.
 
„Podzimní akce uzavřely celoroční kampaň na propagaci vinařského turismu a gastronomie na švédském trhu, kterou jsme zahájili v květnu diplomatickou misí pro importéry a trade. Zorganizovali jsme několik press tripů pro novináře a influencery, mimo jiné i pro největší švédský cestovatelský magazín Vagabond. Jedním z největších PR úspěchů bylo odvysílání reportáže Liny Skandevall v ranním programu švédské televize TV4 se sledovaností 850 000 unikátních diváků,“ shrnuje ředitelka Zahraničního zastoupení CzechTourism pro Skandinávii a Finsko Lucie Vallin.
 
Vína z Česka okouzlila Stockholmskou elitu
Jedním z vrcholů akce byla degustace vín od předních českých vinařů. Prostřednictvím volné ochutnávky, kterou zorganizovalo Národní vinařské centrum, se mohli hosté přesvědčit, jak skvělé víno v Česku umíme vyrobit. O závěrečnou třešničku celého programu se postaral šéfkuchař Otto Vašák z restaurace Essens. Jeho zážitková gastronomie nadchla opravdu všechny, včetně přítomných influencerů, jež se zaměřují na gastronomii.
 
„Švédský trh je kvůli alkoholovému monopolu složitý pro vstup českých vinařů, a proto byla tato společná akce s CzechTourism a Velvyslanectvím ČR ve Stockholmu skvělou příležitostí, jak otevřít českému vínu dveře na místní trh," dodává Dagmar Fialová z Národního vinařského centra.
 
Česká vína zazářila i na prestižním Höstsalongen
Česká vína sbírala body i na další akci. A to na prestižním vinařském eventu Höstsalongen, který pořádal renomovaný časopis Wine Table. Na šest stovek jeho návštěvníků mělo možnost ochutnat vzorky celkem tuctu českých vín. Pinot Noir z vinařství Plenér byl zařazen do odborné přednášky a víno z vinařství Thaya se stalo součástí exkluzivního redakčního baru.
 
Nekončíme, jedeme dál
Vzhledem k tomu, že toto téma na místních trzích velmi rezonuje a aktivity CzechTourism na propagaci českého vína a české gastronomie sklízí pozitivní ohlasy ze strany laické i odborné veřejnosti, počítá agentura s tím, že v této činnosti bude pokračovat a více ji rozvíjet i v následujícím období.